وحید مشفقی؛ غلامرضا حقیقت نایینی؛ میترا حبیبی
چکیده
شهرها، سیستمهای فضایی پیچیدهای هستند که مستقیماً با اقتصاد، سیاست و قدرت ارتباط دارند. تغییرات کاربری اراضی شهری نیز، مقولهای اقتصادیفضایی است. تغییر در نوع کاربریها و گرایشهای جامعه به مداخله ...
بیشتر
شهرها، سیستمهای فضایی پیچیدهای هستند که مستقیماً با اقتصاد، سیاست و قدرت ارتباط دارند. تغییرات کاربری اراضی شهری نیز، مقولهای اقتصادیفضایی است. تغییر در نوع کاربریها و گرایشهای جامعه به مداخله در فضا، بازتابدهندة ساختار اقتصاد فضا در شهرهاست. در این پژوهش تلاش میشود الگو و گرایشهای مداخله در زمین شهری بررسی شود. پژوهشهای متعددی دربارة کاربری زمین و قیمت زمین انجام شده است؛ اما بررسی گرایشهای تغییر کاربری اراضی و ارتباط آن با تغییرات قیمت زمین کمتر مدنظر بوده است. برای این منظور در این پژوهش مصوبات کمیسیون ماده پنج شهر تهران تحلیل میشود.
پژوهش حاضر از منظر نوع، کاربردی و دادههای استفادهشده در آن، اسنادی و از نوع دادههای دست دوم است. جامعة آماری پژوهش، کل مصوبات کمیسیون ماده پنج شهر تهران در سالهای 1385 تا 1397 (194 مصوبه و 1322 بند) و روش نمونهگیری، هدفمند بوده است (733 بند). تحلیلهای خوشهبندی و ارزیابی الگوها با استفاده از الگوریتم موران I و آمارة گتیس- ارد- جی در نرمافزار Arc Gis انجام شده است.
نتایج نشان میدهد اقتصاد فضا در شهر تهران مبتنی بر توسعة اراضی با قیمت و با کیفیت شهری زیاد در مناطق مرفهنشین شهر است. مناطق 1، 2، 3 و 6 بهمثابة لکههای داغ و مناطق 10، 13، 14، 17 و 19 بهمثابة لکههای سرد در ساختار اقتصاد فضا در شهر تهران هستند. گرایش غالب به کاربریهای مسکونی، تجاری، اداری و گردشگری است. بیشترین تقاضا برای تغییر کاربریهای فضای سبز، مسکونی و اراضی ذخیرة توسعه بوده است. الگوی تمرکز این تغییرات در شهر تهران به شکل خوشهای است. ادامة این روند به سرازیرشدن سرمایهها به مناطق شمالی شهر، طبقاتیشدن جامعه و تشدید اختلاف قیمت زمین در مناطق شمالی با سایر مناطق شهر تهران میانجامد. راهکار مقابله با این مشکل، تغییر در ساختار اقتصادی کشور، تقویت حکومت محلی و کاهش وابستگی آن به منابع غیرپایدار و تعیین عوارض برای پروانههای ساختمانی است.